Grid

Repurposed Teapot Lamps

Bespoke: Redesigned silver and teapot lamps Client:  University of Gothenburg, Nationella secretariatet för genusforskning Location: Gothenburg, Sweden   Building custom lamps are one of our favorite things to do! This client is located in a 1930s historical home that has been converted to office space for the university.

Göteborgs Universitet – Annedalsseminariet

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  University of Gothenburg - Annedalsseminariet Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign this penthouse-level student dining/kitchen interior with sustainability and reuse at top of mind.

Miljöpartiet Reclaimed Wood Letters

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  Miljöpartiet Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Create large ‘Nu’ letters in reclaimed wood for the political party’s election huts placed in four high profile locations across the city.

Mötesplats Backa-Brunnsbo

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  Göteborg Stad, Mötesplats Backa-Brunnsbo Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign a large former grocery store space that fulfills the community center needs for 5 unique-use spaces within one room; meeting, lounge, dining, craft, and small discussion.

Reclaimed Wood Stackable Arrow Shelves

Bespoke: Transportable shelving for trade show stand. Custom made from reclaimed wood. Client: Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD) Location: Gothenburg, Sweden

TransDev

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  TransDev Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign the entry, bus schedule corridor, and mailroom corridor at the TransDev bus terminal.

Standard

repurposed teapot lamps

Repurposed Teapot Lamps

Bespoke: Redesigned silver and teapot lamps Client:  University of Gothenburg, Nationella secretariatet för genusforskning Location: Gothenburg, Sweden   Building custom lamps are one of our favorite things to do! This client is located in a 1930s historical home that has been converted to office space for the university.

reclaimed wood letters for miljöpartiet

Miljöpartiet Reclaimed Wood Letters

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  Miljöpartiet Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Create large ‘Nu’ letters in reclaimed wood for the political party’s election huts placed in four high profile locations across the city.

wall art made from scrap wood and salvage

Mötesplats Backa-Brunnsbo

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  Göteborg Stad, Mötesplats Backa-Brunnsbo Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign a large former grocery store space that fulfills the community center needs for 5 unique-use spaces within one room; meeting, lounge, dining, craft, and small discussion.

reCreate Design Co. sustainable redesign at TransDev

TransDev

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  TransDev Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign the entry, bus schedule corridor, and mailroom corridor at the TransDev bus terminal.

Masonry

Repurposed Teapot Lamps

Bespoke: Redesigned silver and teapot lamps Client:  University of Gothenburg, Nationella secretariatet för genusforskning Location: Gothenburg, Sweden   Building custom lamps are one of our favorite things to do! This client is located in a 1930s historical home that has been converted to office space for the university.

Göteborgs Universitet – Annedalsseminariet

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  University of Gothenburg - Annedalsseminariet Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign this penthouse-level student dining/kitchen interior with sustainability and reuse at top of mind.

Miljöpartiet Reclaimed Wood Letters

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  Miljöpartiet Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Create large ‘Nu’ letters in reclaimed wood for the political party’s election huts placed in four high profile locations across the city.

Mötesplats Backa-Brunnsbo

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  Göteborg Stad, Mötesplats Backa-Brunnsbo Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign a large former grocery store space that fulfills the community center needs for 5 unique-use spaces within one room; meeting, lounge, dining, craft, and small discussion.

Reclaimed Wood Stackable Arrow Shelves

Bespoke: Transportable shelving for trade show stand. Custom made from reclaimed wood. Client: Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD) Location: Gothenburg, Sweden

TransDev

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled Client:  TransDev Location:  Gothenburg, Sweden   Directive: Redesign the entry, bus schedule corridor, and mailroom corridor at the TransDev bus terminal.

Slider

Göteborgs Universitet – Annedalsseminariet

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled

Client:  University of Gothenburg – Annedalsseminariet

Location:  Gothenburg, Sweden

 

Directive:
Redesign this penthouse-level student dining/kitchen interior with sustainability and reuse at top of mind. Maximize seating. Create a space that invites students to use the room for dining, but also as a team meeting point or quiet study room.

Our finished interior includes:
– A
Vilax wall sofa, designed with fabric remnants sourced from the back shelves at the sofa manufacturer’s warehouse
– Oak chairs and our reCreate Design Co. custom-made wooden lamps for added warmth and organic layers
– Small white café table tops cut from unused university desktops, mounted on table bases purchased from used office furniture reseller Rekomo
– A reCreate Design Co. custom bi-level dining table, redesigned from existing tables at the university and built by Snickeriet
– White café chairs purchased from Rekomo
– Ceiling lamp cluster and heavy-duty barstools purchased from a local thrift shop

Behind the scenes:
When we asked our university professor friend, Staffan, if he knew anything about the history of this building, we had a collection of photos and information in our inbox within the hour! We absolutely love creating bespoke art specific to a space, and we were able to embed both the images and historical text into the wall art we created for this student lounge. Look closely at the photos and you’ll see faces peeking through the scraped paint technique. This grand old building was a community school to educate teachers in its former life. Now it houses classrooms and meeting spaces for university students.

We had great fun rummaging for fabric remnants around the back warehouse shelves at Vilax in southern Sweden. And when we did find the perfect combination of colors, it was a puzzle to make sure we had enough fabric to maintain the design we envisioned. Let’s just say we were sent back to the warehouse more than once to find a replacement fabric there wasn’t enough of a chosen fabric.

That bi-level table was a fun design to realize! We reused and refinished the out-of-date wooden dining tables that were already in this room. To that we added 2 white desktops that were no longer needed by the university and our carpenter friends at Snickeriet helped us out by securing them all together and adding a white strip of reclaimed wood from their own workshop to fill out the width of the lower section (we like to call it a discreet racing stripe). We reused the previous table bases for the lower section, and found taller bases on the secondhand furniture market for the bar level.

And finally, every reCreate Design Co. interior needs to touch of whimsy! We collected odd wooden-shaped objects from various thrift shops and created our own redesigned wooden pendant lamps to hang over the café tables. These were fun to make! We sanded every bowl, candlestick, sofa leg, and other miscellaneous wooden piece down to the bare wood with the intent to stain them a dark wood color once we joined the right shapes and forms together for our lamps – each one with an upside down bowl to house the bulbs. But when we saw the beauty of their natural wood essence, we quickly changed to a soft clear wax for protection – and we’re happy we did! They add the right amount of ‘organic’ into this otherwise modern finish interior.


Sustainable reuse interiors in action!

Miljöpartiet Reclaimed Wood Letters

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled

Client:  Miljöpartiet

Location:  Gothenburg, Sweden

 

Directive:

Create large ‘Nu’ letters in reclaimed wood for the political party’s election huts placed in four high profile locations across the city. Use logo font and color.

 

Our solution:

– A set of 4 ‘Nu’ reclaimed wood letters, 1 meter high, using wood salvaged from an 1890s fish oil factory on Sweden’s west coast

 

Behind the scenes:

If we were going to get a call from any of Sweden’s political parties, it perhaps makes most sense that it was Miljöpartiet.

They were looking for oversized letters for the rooftops of their campaign huts. And because they wanted to be smart in the use – or reuse – of materials, they were referred to us to create the letters from reclaimed wood.

We began with a design that quickly showed the weight of the letters might be too much for the small hut roofs. So we rethought, readjusted, and came up with a new plan to build hollowed out box letters. We pulled out our old-school projector to create a font pattern and split the letters into parts that were then sawed out and built in the hollow box design. Lucky for us we had a large pile of reclaimed wood out back that was perfect for this project.

The wood we used to build the letters can be traced back to the roof of a 1890s fish oil factory that still stands along Sweden’s west coast. The fish oil factory may no longer be a working facility, but the wood continues to live on for a second life as a political campaign slogan.

 

Sustainable reuse interiors in action!

Mötesplats Backa-Brunnsbo

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled

Client:  Göteborg Stad, Mötesplats Backa-Brunnsbo

Location:  Gothenburg, Sweden

 

Directive:
Redesign a large former grocery store space that fulfills the community center needs for 5 unique-use spaces within one room; meeting, lounge, dining, craft, and small discussion.

Our finished interior includes:
– Custom-built apple crate room dividers on wheels
– Reclaimed wood multi-use cubes on wheels
– Oversized ottoman cloud recovered with embroidery art
– Curated secondhand furniture pieces
– Custom Jackson Pollack-inspired paint splatter table
– Reclaimed wood bar table tops
– Bespoke salvaged wood wall art
– Redesigned black and white striped curtains

Behind the scenes:
This project gave us so many fun opportunities for custom builds and bespoke pieces.

Finding a collection of the 30 apple crates we needed for the mobile room dividers was one of the bigger challenges in this project. When we eventually found them online at a countryside secondhand store nearly two hours away from our city, it was road trip pick-up time! Back at the workshop they were painted white, stabilized, built, and put on wheels to help create boundaries of space in an ever changing activity-based interior landscape.

The multi-use wooden cubes on wheels were actually built over salvaged IKEA Lack tables – the cheapest of IKEA furniture offerings. They were broken and battered, but made perfect frames to stabilize the innards of our reclaimed wood cubes that were literally a mish-mash of wood scraps we had around the workshop. We love seeing them used as chairs or tables forming different constellations across the space…just as we hoped!

If you ever want to let loose and have a little fun, set your table top upright and summon your inner Jackson Pollack with your fave paint colors. Therapy and art unite! Our client needed a table for their art corner and we figured since it would get paint on it anyway…

The curtains hugging the interior of this old grocery store are made with salvaged black and white fabric from various secondhand stores. We sourced the fabric from everything including curtains to aprons to tablecloths, and women from the community center sewed them together. Some of our best projects integrate the people into the project.

One of the most satisfying aspects to this project was the creation of the reclaimed wood art in the lounge corner. We deliberately created something that looked tossed together – no easy task! A repetition of diamond shapes and wood salvage spill down from the ceiling and give a real ‘this is reuse’ feeling.

Sustainable reuse interiors in action!

TransDev

Sustainable Interiors:  Reused, redesigned and upcycled

Client:  TransDev

Location:  Gothenburg, Sweden

 

Directive:
Redesign the entry, bus schedule corridor, and mailroom corridor at the TransDev bus terminal.

Our finished interior includes:
– Custom-built computer sign-in units with reclaimed wood screen
– Reclaimed and redesigned lamps
– Boxes built with scrap wood material to house bus schedule pamphlets
– Logo cut from reclaimed MDF
– New mailboxes

Behind the scenes:
This was the one project we nearly said ‘no’ to!

After being introduced to the TransDev entry and admin hall in it’s before state, we left wondering how we could possibly redesign based on their specialized needs in such small spaces. This is the first point of entry for hundreds of Gothenburg’s bus drivers when starting their workday, and it was so important to get it right. These drivers will affect thousands of people throughout their workday. In the end, we embraced the challenge and forged ahead.

Our first space included a redesign of the entry and sign-in unit. We created a custom-built sign-in unit by joining two cabinets behind a reclaimed wood screen. This allows all of the computer electronics to tuck nicely behind the wood screen, giving a clean and minimalist aesthetic to the space. Two armed desk lampswere repurposed as wall lamps, and we had our trusty CNC machine guy cut the company’s logo and tagline from reclaimed MDF boards. A deep shade of gray on the feature wall embraces and grounds the entire space. See before photo at end of portfolio photo feed.

Next was the central corridor where bus driver’s pick up their bus routes and schedule brochures. Previously it was a mess of plastic boxes on the floor under the wall of bus route notepads. We continued with the same deep gray wall paint for continuity, and set out to build 32 boxes from scrap wood material gathered from diverse sources. Those sources included Göteborgs Opera, who always have scene materials that get scrapped after a performance season. They also include a local skate hall who had scrap wood left from building large ramps for skateboarders and bike tricksters. The rest of the wood and mixed handles came from our own inventory collection of rescued materials. No more plastic boxes on the floor (see before photo)!

The pendant lamps hanging above the central corridor were made from wood, glass, and metal shades and containers that were united by the same graphite chalk paint color. See the before photo of the cow-painted metal bucket to see how many different items we used to create the pendant lamp collection.

Finally, we knew we had to do something to make their mail corridor feel more permanent. The driver’s previously came into shelves of stacked plastic file holders that gave the space a ‘temporary’ feeling, and not one that shows the driver’s they are a permanent and valued part of the business (see before photo). This is one of the only pieces of ‘furniture’ that we purchased new in all of our projects to date. It’s nearly impossible to find mail cabinets like these on the secondhand office furniture market, and we had specific measurements we had to work with.

Apart from the mailboxes and paint, everything in this redesigned project is 100% reuse, showing once again that interior redesigns can and should be created with sustainability at top of mind.

 

Sustainable reuse interiors in action!

Tiles

Tiles