När någon vänlig snickare/hantverkare/slumpmässig sakletare finner sin väg till vår lilla studio med överblivna 45millimetersreglar, DÅ blir verkstads-Lina glad!

 

scrap wood in recreate design workshop

 

Trä är inte bara trä. Förutom att det är ett fantastiskt användbart, allmänt trevligt och ofta välluktande material, är det dessutom miljövänligt – än mer så när det räddats på väg till förbränning. Vidare är möjligheterna näst intill OÄNDLIGA! (Ja, jag är kanske lite väl frälst, men hallå – TRÄ! <3 )

Med detta material kan vi till exempel underlätta livet en aning för de väntande utanför receptionen på Oscar Fredriks kyrka, genom att erbjuda dem en vacker och mjukt stoppad bänk att vila sin trötta lekamen på.

 

testing the reclaimed wood bench base

 

Stommen till denna pjäs är byggd av spillbitar, rester och annat löst bättre begagnat virke vi har samlat på oss i vår studio; plywood till bänkskivan, gammal ribbotten till sarger och 45x120mm reglar till benen. Plywooden har i sitt tidigare liv tjänstgjort under renoveringen av Börsen, och några av dess syskon deltog på Cirkulära Tider 2019 som en kanvas för folks förhoppningar om framtiden.

 

building reclaimed wood bench

 

En gäng knäckta rundstavar fick kapas till plugg för sammanfogning. För att få en slät och tålig yta lämnade vi in stommen till spraymålning hos ”vår” målare ett par kvarter bort. Sittdelen är stoppad och klädd av Johanna, vår eminenta in-house möbeltapetserare.

 

preparing fabric for bench

detail of fabric corners

 

När man jobbar med återbruk på detta vis är man ganska utlämnad till vad som finns till buds just där och just då – och kvalitén får såklart inte lida på grund av tråkiga omständigheter. I detta fall fick vi köpa ny och fräsch stoppning och även nytt tyg för att kunna säkra hållbarhet och slitstyrka. Vi bidrog dock till minskat svinn då tyget vi fick tag på var en annars svårsåld ändbit.

Eftersom vår lilla studio har ett begränsat utbud av verktyg var tanken i planeringsstadiet att tillverka en mall för att få till rätt vinkel på benen och sedan köra kalaset genom bordscirkelsågen. Resultatet hade kunnat bli bra till slut, med några extra timmars slit och övertygelse – men finns det en trevlig och välutrustad lokal snickare som erbjuder sina tjänster så tackar man ju inte nej.

 

scrap wood

 

Ihopsättningen krävde planering och kreativitet. Det är surt att inse att tvingen man tänkt bruka är en centimeter för kort när limningsprocessen väl är igång. Det hela löste sig fint med starkt fokus, ett par hjälpande händer och en liten stegpall (bra att ha när bänken är ungefär lika lång som hantverkaren).

 

Lina builds reclaimed wood base

 

De lätt avsmalnande benen ger en air av 50-tal, och inspirationen till den tidlösa färgskalan hämtades från de tre inramade skisserna till kyrkans fantastiska – och enorma – fönster, cirka anno 1890, som pryder väggen ovan bänken. Ett par kuddar stödjer ryggar och lyfter humör med en mönstrad färgklick.

 

oscar fredriks församlingshem entry after

 

Denna bänk har även en lillasyster, en något kortare variant, som är placerad strax runt hörnet.

Här kommer mer behind-the-scenes bilder:

 

recreate design company workshop

glue up for reclaimed wood bench

reclaimed wood bench base

reclaimed wood bench base

Lina and painted reclaimed wood bench

 

Före…..

 

oscar fredriks församlingshem entry before

 

…. och efter.

 

oscar fredriks församlingshem entry after

 

Ett stort tack till personalen på Oscar fredriks kyrka för att vi fick vara en del av kyrkans historia!
Se hela redesign inredningsprojekt i vår portfolio.

Verkstads-Lina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 8 =