Projekt:  Hållbar inredningsdesign – återbruk, redesignat and upcyclat

Kund:  Oscar Fredriks Kyrka – Församlingshemmet

Stad:  Göteborg, Sverige

Direktiv:
Att skapa en moderniserad, välkomnande, inspirerande och hållbar inredningsdesign för ett antal utrymmen i församlingshemmet.

Vår färdiga inredning innefattar:
– Skräddarsydd hängande hjärt-skulptur, designad med återanvända trasiga orginal-skifferplattor från kyrkans renoverade tak.
– En Bolia soffa och golvlampa, fyndade på den privata secondhand marknaden
– Offect kontorsfåtöljer köpta från ett privat företag
– Skräddarsytt ‘Amöba’ soffbord redesignat från en gammal skrivbordsskiva plus återbrukade bordsben
– Skräddarsydd väggkonst, skapat av återbruksträ, skum-spill, industri-tygrester och broderier fyndade i secondhand butiker
– Kuddar gjorda av broderier fyndade i secondhand butiker och industri-tygrester
– Swedese Happy fåtöljer inköpta hos RP, en av Sveriges kvalitativa återförsäljare av nyinköpta begagnade möbler
– Skräddarsydd väggskulptur redesignad av isärplockade pianodelar
– Upcyclade ramar till personalfoton
– Skräddarsydd entrébänk gjord av återbruksträ och industri-tygrester

Bakom kulisserna:

Titta på våra behind-the-scenes bilder på bloggen.

Det här hållbara återbruksprojektet var särskilt inspirerande för oss att göra då det gav oss möjlighet att skapa flera olika skräddarsydda väggkonstverk och redesignade möbler.

Även om själva kyrkan byggdes under 1890-talet, så präglas församlingshemmet av en tydlig 50-60-tals arkitektur. Då mycket av de färdigställande detaljerna såsom golv, inbyggda skåp, fönsterramar osv. är en sådan utpräglad del av byggnadens historia, utmanades vi att arbeta inom de ändliga parametrar som de befintliga utrymmena erbjöd, för att bevara de originella arkitekturiska detaljerna.

Vårt val av nyinköpta begagnade möbler anspelar på den rena möbeldesign som 50-60-talet är känt för och som är karaktäristiskt lägre marken. Vi moderniserade färgvalet med ett inslag av grönt, vilket återspeglar församlingshemmets befintliga stolar som står placerade i samma utrymme.

En i synnerhet utmanande redesign i detta projekt var att upcycla de små salarnas inbyggda skåpsluckor. Kunden hade ett önskemål om att modernisera dessa utan att ha någon åverkan på träramens yta. Vi valde den trogna och multi-funktionella Annie Sloan Chalk Paint för att måla de dubbelsidiga, tygbeklädda panelerna på varje skåpslucka… 72 sammanlagt. Det innebar en hel del målning, med tanke på att varje panel skulle målas två, och ibland tre gånger!

Som ibland sker, tar ett projekt fart innan alla detaljer är utarbetade. I detta fall visste vi att vi behövde ett konstprojekt till alkoven i entrén. Den var medräknad i budgeten, men vi hade inte en klar vision av vad det skulle bli innan vi startade inredningsprojektet. Och, som ofta sker, ‘uppenbarade’ sig svaret under processens gång. Kyrkan genomgår en omfattande invändig och utvändig restaurering. Vid ett av våra besök på församlingshemmet lade vi märke till en container som stod på utsidan, som höll på att fyllas med trasiga skifferplattor från kyrktaket. Efter att ha fått tillåtelse från ansvarig anställd vid kyrkan att vi fick ta precis de skifferplattor vi ville ha, visste vi direkt att den sista konstskulpturen höll på att ta form. Det är vår version av en trifecta: 1) återanvända material, 2) lokaliserade direkt från kunden, och 3) redesignade för att återinföras i kundens inredning. Och det var så den hängande skiffer-hjärts-skulpturen i entrén föddes!

Ett till roligt fynd var originalskisserna över tre av Oscar Fredriks kyrkfönster. Orginalramarna var tunna och enkla. Vi visste att vi ville dela de här orginalskisserna så att alla församlingsmedlemmar kunde njuta av dem, men de behövde upcyclas utan att ha någon åverkan på vare sig orginalskisser eller dess ramar. Vår lösning? Att hänga dem som de var och sedan skapa bredare ramar runt dem på själva väggen. Om man tittar noggrant så ser man att vi har blandat och matchat olika ramdelar och använt oss av en enda färg för att få till en enhetlighet. Resultatet är ett konstverk av tre originalskisser som blir ett fokus och välkomnar besökare vid församlingshemmets entrédörrar.

Hållbar återbruksinredning i handling!

Se hur vi skapade bänken med träspill