Vi utvecklar många koncept åt kunder, men inte alla blir till verklighet.
Detta innebär att det finns många redesignidéer som aldrig kommer till bordet och aldrig används. Projektförslaget till Röhsska Museet är en av de idéer som aldrig hände. Det är ett som vi är särskilt stolta över och som vi därför skulle vilja dela med oss av.
Som företag har vi som mål att nå 100% återanvändning i våra projekt. Men med Röhsska Museet var målet 90% återanvändning och redesign, eftersom förslaget innebar att vi skulle behöva köpa nytt, betsat fanér för att designa bänkskivorna till kafédisken. Med projektkonceptet ville vi uppmärksamma några av bästa redesigners som finns i Sverige idag. Det var inte bara tänkt som en inredning, utan också som en upplevelse. Redesignernas produkter skulle exempelvis finnas tillgängliga till försäljning i museets butik och en “behind the scenes” (bakom kulisserna) visning av både inredningen och redesignernas process skulle vara tillgänglig genom att skanna QR-koder placerade runtom i kaféet.
Moodboarden ger en snabb överblick av konceptet.
Låt oss titta närmare på några av Sveriges bästa redesigners och deras produkter, som vi valde att ta med i projektetförslaget:
Retrofrun använder vardagsprylar av keramik och gör dem till coola, unika och exklusiva designade produkter såsom lampor, ljusstakar och serveringsbrickor.
Design-duon på Skryta är intresserade av både social och miljömässig hållbarhet. De skapar vackert designade lampskärmar av textil- och industrispill.
Stolab har tillverkat möbler i Smålandsstenar sedan 1907. Med sitt eget industriella träspill producerar de hållbara pallar designade av Marie-Louise Hellgren.
Hildur2john (H2J) skapar bland annat kuddar av sina kunders älskade, men nu oanvända skinnjackor, så att de kan återanvändas och älskas på nytt.
Genom miljövänlig återvinning av gammalt glas skapar Återbrukshyttan redesignade glasprodukter som t.ex. vaser, dricksglas och lampor. Alla redesignade produkter formas för hand i deras glashytta i Bollnäs.
Vi på reCreate Design Company är specialiserade på återbruk och redesign av befintliga material. Till detta projekt föreslog vi redesignade bordsskivor med museets egna grafiska profil.
Detta var en unik möjlighet att få visa upp Sveriges redesign-värld i ett traditionellt designmuseum. Tyvärr fick vi inte projektet i slutändan, men det är inte det värsta nej vi någonsin har fått. Enligt museets beslutsfattare var vårt koncept som en utställning i sig och de ville inte att kaféet skulle konkurrera med befintliga utställningar.
Tanken med vårt designkoncept var att utöka musee-upplevelsen även till kaféet. Så på ett underligt sätt blev motiveringen till varför de inte antog vårt förslag en bekräftelse på att vi hade lyckades. Eller vad tycker du – håller du med?
P.S. Dagens blogginlägg har skrivits av vår praktikant, Mia. Se gårdagens blogg för mer av hennes arbete.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!